Holašovické koláčky

z pořadu kluci v akci zaděláno v pekárně recept: cca 80 ks malích koláčků 20 g droždí 1 lžička cukru cca 250 ml vlažného mléka 3 žloutky 100 g másla 500 g polohrubé mouky 1/2 lžičky soli 3 lžíce cukru 1 vanilkový cukr citronová kůra z 1 citronu 2 lžíce sádla vejce na potření Popis přípravy: Nejprve si připravíme kvásek - droždí rozmícháme s cukrem, přilijeme mléko a přikryté necháme vyběhnout. Mezitím rozpustíme máslo a do vlažného vmícháme žloutky. Mouku smícháme se solí, oběma cukry, citronovou kůrou, přidáme kvásek, máslo se žloutky a zpracujeme těsto (můžeme i mixerem), na závěr ješťě vmícháme sádlo, koláčky jsou pak pěkně křehké. Těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi hodinu kynout. Vykynuté těsto rozválíme na hady, pak rozdělíme na požadovaný počet dílků (20 ks na plech) a uválíme kuličky. Uhlazenou stranou je klademe vrchem (zatočenou dospodu) na plech, přikryjeme utěrkou, igelitem a necháme ještě hodinu kynout. Závažím obaleným v plátýnku nebo rovným dýnkem malé skleničky vmáčkneme do každého koláčku důlek. Okraje každého koláčku potřeme rozšlehaným vejcem. Koláčky plníme různými náplněmi (tvarohovou, makovou, ořechovou, povidlovou atp.), zdobíme rozinkami, mandličkami nebo brusinkami.


Autor:Jajík - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz
Datum:10.8.2011
Shlédnutí:1550x
Body:10.00
Kategorie:1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty
Fotoaparát:C740UZ Expozice:10/600
Datum porízení:2011:08:10 15:06:46 Clona:f/2.8
Ohnisková vzdálenost:63/10 ISO:64

Další fota v této kategorii
-
hodnoceni

Císt názory a hodnotit fotografi mohou jen zaregistrovaní a prihlásení uzivatelé.