1607. Irský chléb

rychlý a jednoduchý - nekynutý chléb, prostě zase trošku jiný způsob chlebování :))

- 140g pšeničné celozrnné mouky (dala jsem půl na půl jemně a hrubě mletou)
- 140g pšeničné chlebové mouky
- 145g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 300 ml podmáslí (případně kefíru nebo směs zakysané smetany a vody)
- 30g olivového oleje (případně másla)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžička chlebového koření
- trocha hladké mouky na pospání

pozn.: mouku si můžete namíchat dle sebe, originální se skládá ze 140g celozrnné mouky (bez určení které) a 285g hladké mouky

Nejprve si dáme předehřát troubu na 200 stupňů a než se předehřeje tak si připravíme těsto. Mouku smícháme s jedlou sodou, tekutiny smícháme se solí a kořením. Ze všeho vypracujeme tuhé těsto, které však lepí a není hutné, poměry jsou opravdu dobře sladěné. Těsto vypracujeme buď ručně nebo za pomoci domácí pekárny na program bez předehřevu. Vypracované těsto si buď rozdělíme na 2 či 4 díly nebo necháme jako jeden velký chlebík (já jsem udělala 4 malé). V pomoučněných dlaních každý díl propracujeme a vytvarujeme kouli, poté dáme na plech s pečící podložkou, chléb posypeme troškou mouky (nejlepší je přes sítko) a ostrým nožem nařízneme do kříže. Dáme ihned péct do předehřáté trouby, pečeme asi 40-50 minut, po upečení ihned přendáme na mřížku.

Originální recept jsem před 10 lety vyčetla z jedné kuchařky, od té doby došel do této naší podoby :))


Autor:Tallu - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz
Datum:3.4.2011
Shlédnutí:1699x
Body:10.00
Kategorie:1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty

Další fota v této kategorii
-
hodnoceni

Císt názory a hodnotit fotografi mohou jen zaregistrovaní a prihlásení uzivatelé.