1524. celokváskový chleba se špaldou

Suroviny: 300 g kvásku (poměr 1:1), 150 ml vody, 150 g celozrnné špaldové mouky, 100 g špaldové hladké mouky, 150 g pšeničné chlebové mouky, 2 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička sladěnky, 3 lžíce sezamových semínek. Postup: suroviny dáme do pekárny a zapneme program Těsto. Necháme zpracovat a pekárnu po hnětení vypneme. Těsto necháme asi tak 1 -1 1/2 hodiny kynout ve vypnuté pekárně. Potom ho vyklopíme, zpracujeme, oválíme v mouce a vložíme do ošatky kynout. Těsto docela rychle nabývá na objemu. Protože už jsem neměla večer čas na pečení, nechala jsem ošatku s těstem přes noc v lednici, kde také trochu nakynulo. Ráno jsem jí vyndala a nechala stát v kuchyni něco kolem 2 hodin a těsto ještě nabylo. Jestliže do těsta uděláme opatrně prstem důlek a těsto se už po 10 minutách nevrací, můžeme péct. Tak máme jistotu, že je těsto dostatečně nakynuté a v troubě tolik nepopraská. Rozpálíme troubu na 220°C vložíme kastrůlek s vařící vodou, chleba překlopíme na plech s podložkou a pečeme 15 minut, pak stáhneme na 180 °C a dopečeme. Kvásek: z vyzrálého kvásku, který udržuji v lednici už několikátý měsíc jsem odebrala do nové nádoby 50 g. Nechala jsem ho stát v teple (kuchyni) a po hodině přidala 50 g vody a 50 g žitné chlebové mouky. Jak kvásek vyběhnul a zase klesnul, tak jsem ho znovu asi po hodině dokrmila stejným množstvím vody a mouky. Druhý den jsem ho ještě jednou dokrmila stejným množstvím a po jeho opětném klesání jsem odebrala 300 g čerstvého kvásku na pečení a zbytek 50 g jsem uložila do lednice pro další použití.


Autor:kvetka.tp - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz
Datum:3.11.2010
Shlédnutí:757x
Body:10.00
Kategorie:1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty
Fotoaparát:DMC-TZ7 Expozice:10/300
Datum porízení:2010:11:03 11:24:17 Clona:f/3.3
Ohnisková vzdálenost:41/10 ISO:80

Další fota v této kategorii
-
hodnoceni

Císt názory a hodnotit fotografi mohou jen zaregistrovaní a prihlásení uzivatelé.