Jahůdkový dortík

RECEPT: Korpus:4 žloutky, 200g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 100ml oleje, 100ml vody, 200g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva. Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny, ručně zamícháme vodu a směs mouky s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme olej. Toto množství je na jeden plech, pokud budete péci v dortové formě, množství ponižte. Na středně velkou dortovou formu dělám z poloviční dávky. Krémová vrstva: 1 tvaroh ve vaničce, 1 zakysaná smetana, rozmixované jahody (pár jich nakrájejte na kousky a také vmíchejte), osladit dle chuti. V trošce mléka rozpustit práškovou želatinu - 1,5 sáčku od dr.Oetkera(rozpouštím v mikrovlnce, ale musí se to hlídat!). Nakonec vmícháme ušlehanou sladkou smetanu s jedním ztužovačem. Vše pečlivě promíchat, nalít na vychladlý korpus a nechat v chladu ztuhnout. Jde péci i na plechu, ale to přidejte libovolnou položku v krémové vrstvě: tvaroh, nebo zakysanku, nebo šlehačku, abyste vrstvu neměly moc nízkou, dejte v tom případě klidně dva sáčky želatiny. Jsou dvě varianty tohoto moučníku, jedna výše napsaná a druhá, kdy do těsta na korpus přidáte kakao a vrchní krémovou vrstvu necháte jen bílou, bez ovoce. Jahody v případě ovocné varianty můžete nahradit i jiným ovocem. Mám vyzkoušené ještě maliny, borůvky a meruňky. Je to lehoučký moučník, vynikající na léto. Malý tip na závěr. Pokud budete péci korpus v dortové formě, po vychladnutí sundejte obruč, umyjte jí a znovu nasaďte. Pak nalijte krémovou vrstvu. Budete jí mít pak tak krásně hladkou, jako vidíte na fotografii. Po vychladnutí kolem obruče objeďte nožem, aby jste náplň oddělili od formy a netrhla se.


Autor:Ivča69 - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz
Datum:22.5.2010
Shlédnutí:1132x
Body:10.00
Kategorie:1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty
Fotoaparát:DMC-TZ5 Expozice:10/300
Datum porízení:2010:05:22 15:44:29 Clona:f/3.3
Ohnisková vzdálenost:47/10 ISO:100

Další fota v této kategorii
-
hodnoceni

Císt názory a hodnotit fotografi mohou jen zaregistrovaní a prihlásení uzivatelé.