Vánoční štoly

No mám je obříky :-))) Ten vál je 48x58 cm.Recept: 180g rozinek (namočíme přes noc do rumu), 500g polohrubé mouky, ¾ až 1 kostka droždí (42g), 200 ml mléka,120g cukru, 100g mletých loupaných mandlí, 125g kandované ovoce (nebo ořechy, mandle, oříšky), 3 žloutky, špetka soli, 200g změklého másla, 1 vanilkový cukr, citronová kůra a 2 lžíce citronové šťávy, trocha rumu, 1 lžička koření voňavé pečení od Antonína. Postup: Do pekárny dáme v klasickém pořadí, pokud zaděláváme v ruce, uděláme si nejdříve kvásek z droždí. Necháme kynout 60 minut, pak těsto rozdělíme na 2-3 štoly. Štola má svůj typický tvar. Vytvoříme ho tak, že těsto vyválíme na pomoučeném vále na obdélník /asi 30x40 cm/. Jednu třetinu těsta přehneme na druhou třetinu a na ně přeložíme zbytek těsta. Hřbetem ruky nebo válečkem na nudle potom uděláme uprostřed těsta žlábek. Štolu přesuneme na pečící papír na plech a potřeme jí teplou vodou. Znovu necháme odpočinout. Pečeme při 190°C cca 60 minut, zkusíme špejlí. Pokud se nelepí, vyjmeme ji a necháme vychladnout. Necháme rozpustit máslo, přidáme trochu rumu a potřeme štolu na povrchu. Posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru. Znovu přetřeme máslem a důkladně zasypeme cukrem. Hotovou štolu zabalíme do pergamenového papíru a necháme 1–2 týdny uležet v uzavřené nádobě. Poznámka: v původním receptu bylo 250ml mléka, ale dost jsem dosýpala, je možné, že ubrání na 200ml bude přesto vyžadovat mouku dosypat. Nedávala jsem kandované ovoce, protože ho moc nemusíme, dala jsem stejnou váhu na kousky nasekaných oříšků, ořechů a neloupaných mandlí.


Autor:Ivča69 - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz
Datum:4.12.2009
Shlédnutí:989x
Body:10.00
Kategorie:1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty
Fotoaparát:DMC-TZ5 Expozice:10/150
Datum porízení:2009:12:04 23:05:24 Clona:f/3.3
Ohnisková vzdálenost:47/10 ISO:400

Další fota v této kategorii
-
hodnoceni

Císt názory a hodnotit fotografi mohou jen zaregistrovaní a prihlásení uzivatelé.