Ořechovo - jablečný karamelový koláč

RECEPT: Spodní těsto: - obyčejné linecké, tj. 250g hladké mouky, 150g másla, 2 žloutky, 80g cukru moučka, špetka soli, necelá lžička kypřícího prášku. Těsto po vychlazení vyválet do koláčové formy, okraje zvednout a udělat dvojité. Na těsto dát podušená jablka: 3 jablka nakrájet na kostičky a chvilku dusit ve vlastní šťávě s trochou cukru a skořice. Ke konci přidat rozinky. Jablka dusím proto, že při pečení pak nepouštějí tolik šťávu a nerozmáčejí spodní těsto. Vrchní karamelová vrstva: 1 hrnek cukru krystal vsypeme do kastrolku a zalijeme vodou (cca 1/3 hrnku). Mírně vaříme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Potom zvýšíme teplotu a vaříme, až se voda odpaří a cukr začne karamelizovat. Musí mít barvu sytého jantaru. Metličkou pak do něj zašleháme necelou jednu smetanu ke šlehání. Mícháme do hladka. Potom přimícháme vanilkový cukr, lžíci medu a tak 0,5 cm silný plátek másla. Nakonec vmícháme hrnek nahrubo pokrájených vlašských ořechů a pytlík oloupaných mandlí. Předem upozorňuji, že vám to poprvé dá trochu zabrat. Tuto karamelovou směs pak rozetřete na ta podušená jablka. Koláč pak pečte v troubě na horkovzduch, 175-180°C asi 20 minut. Je výborný ozdobený šlehačkou a voní jako karamelky. Tato karamelová poleva jde samozřejmě použít i na jiné koláče. Toto množství stačí na koláčovou (dortovou) formu 24cm.


Autor:Ivča69 - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz
Datum:4.11.2009
Shlédnutí:6232x
Body:10.00
Kategorie:1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty
Fotoaparát:DMC-TZ5 Expozice:10/250
Datum porízení:2009:11:04 22:05:25 Clona:f/3.3
Ohnisková vzdálenost:47/10 ISO:400

Další fota v této kategorii
-
hodnoceni

Císt názory a hodnotit fotografi mohou jen zaregistrovaní a prihlásení uzivatelé.