RECEPT: Spodní těsto: - obyčejné linecké, tj. 250g hladké mouky, 150g másla, 2 žloutky, 80g cukru moučka, špetka soli, necelá lžička kypřícího prášku. Těsto po vychlazení vyválet do koláčové formy, okraje zvednout a udělat dvojité. Na těsto dát podušená jablka: 3 jablka nakrájet na kostičky a chvilku dusit ve vlastní šťávě s trochou cukru a skořice. Ke konci přidat rozinky. Jablka dusím proto, že při pečení pak nepouštějí tolik šťávu a nerozmáčejí spodní těsto. Vrchní karamelová vrstva: 1 hrnek cukru krystal vsypeme do kastrolku a zalijeme vodou (cca 1/3 hrnku). Mírně vaříme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Potom zvýšíme teplotu a vaříme, až se voda odpaří a cukr začne karamelizovat. Musí mít barvu sytého jantaru. Metličkou pak do něj zašleháme necelou jednu smetanu ke šlehání. Mícháme do hladka. Potom přimícháme vanilkový cukr, lžíci medu a tak 0,5 cm silný plátek másla. Nakonec vmícháme hrnek nahrubo pokrájených vlašských ořechů a pytlík oloupaných mandlí. Předem upozorňuji, že vám to poprvé dá trochu zabrat. Tuto karamelovou směs pak rozetřete na ta podušená jablka. Koláč pak pečte v troubě na horkovzduch, 175-180°C asi 20 minut. Je výborný ozdobený šlehačkou a voní jako karamelky. Tato karamelová poleva jde samozřejmě použít i na jiné koláče. Toto množství stačí na koláčovou (dortovou) formu 24cm.
Autor: | Ivča69 - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz | ||
Datum: | 4.11.2009 | ||
Shlédnutí: | 6232x | ||
Body: | 10.00 | ||
Kategorie: | 1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty | ||
Fotoaparát: | DMC-TZ5 | Expozice: | 10/250 |
Datum porízení: | 2009:11:04 22:05:25 | Clona: | f/3.3 |
Ohnisková vzdálenost: | 47/10 | ISO: | 400 |