těsto na placky: -45 dkg hladké mouky -18 dkg moučkového cukru -18 dkg másla -1 vejce -1,5 lžičky jedlé sody -6 zarovnaných lžic medu -4 lžíce smetany -1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, ale nemusí být) Nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme teplý krém. Vypracujeme těsto, které můžeme na pět kousků (cca 19 dkg) rozdělit hned, nebo si ho odvažovat před válením placek. Těsto není tuhé. Přikryjeme ho a necháme asi pět minut odpočinout. Oproti minulému receptu jsem zjistila, že ho nemusíme dávat do lednice, protože těsto tuhne a pak nejde vyválet. Těsto mějte stále zabalené, oschlo by. Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm.Těsto si můžeme podsypávat a kdyby se vám zdálo hodně řidké, stačí ho nechat trochu déle odpočívat. Zbytky těsta si upečeme nakonec a použijeme na posyp. Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180 st. cca 4 min. Upečené si necháme vystydnout na papíře. Bude se nám s ním potom dobře manipulovat. Takto upečeme všechny placky. Připravíme si krém: 7 dkg umletých vlašských ořechů, 20 dkg másla, 1 sladké zahuštěné kondenzované zkaramelizované mléko 397 g (plechovku vaříme den předem buďto 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 1.hodinu v papiňáku. Vyskytly se hlasy, že stačí v papiňáku 30 minut, já to zkusila a trochu to zkaramelizovalo a protože hodně zkaramelizované je chuťově lepší tak já to prostě vařím hodinu. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ !!!! Plechovka by vystříkla). Vše utřeme dohromady , ale nenechávejte to moc ztuhnout, protože potom se krém špatně roztírá a stahuje hodně vršek těsta. Sice to nevadí, ale s méně ztuhlým krémem se pracuje lépe. Placky budeme potírat sirupem, který si připravíme: -2,5 lžíce cukru krystal -1,5 dl převařené vody -50 ml rumu (jestli-že kvůli dětem budete dávat rumové aroma, nezapomeňte dát víc vody) A JDEME NA TO: Spodní placku potřeme sirupem jenom zvrchu (na každou natíranou plochu vypotřebuji cca 20 ml sirupu), natřeme krém (před natíráním si krém rozdělíme na čtyři stejné díly a jeden menší, kterým nakonec potřeme celý medovník) a než přiložíme další placku, tak jí potřeme sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Takhle dáme na sebe PĚT placek. Krém při natírání stahuje místy vršek z těsta, ale vůbec nevadí!!! Stáhnuté kousky rozetřete i s krémem. Sirup vypotřebujeme téměř všechen. Pamatujte na to, že když to budete mít málo namazané sirupem, bude to tužší. Krémem lehce namažeme taky vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg vlašských ořechů a 5 dkg z upečené placky (zbytek si snězte) a tím posypeme strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník už můžeme jíst za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle. Medovník upečete za cenu do 130,- Kč. Můžete ho udělat z dvojité dávky: vyválíte na pečícím papíře 6 plátů o velikosti 35×22 cm a z odkrojených kousků upečeme malý plát, kterým posypete hotový medovník.


Autor:kokollarinka - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz
Datum:19.2.2009
Shlédnutí:666x
Body:10.00
Kategorie:1Do diskusí -> Různé

Další fota v této kategorii
-
hodnoceni

Císt názory a hodnotit fotografi mohou jen zaregistrovaní a prihlásení uzivatelé.