bramborová omáčka

toto je velice starý recept, vařívala ji moje babička a hrozně mi chutnala, tak jsem se ji naučila taky, je to docela rychlá a jednoduchá záležitost. Bramborová omáčka – tak jak ji vařila babička 4 porce, postup: Dáme vařit do většího kastůlku 4 středně velké brambory nakrájené na kousky, ne moc vody, jen aby byly ponořené, osolíme, dáme 1 kostku bujonu (zeleninový nebo hovězí), 3 bobkové listy a 3 kuličky nového koření. Mezitím si v dalším kastrůlku osmahneme cibulku na tuku (olej, sádlo) a dáme asi 4 lžíce hladké mouky, opražíme, zalejeme vodou , rozmícháme a máme jíšku. Do poloměkkých brambor (nerozvařit, protože se ještě budou vařit s jíškou) zamícháme jísku, zavaříme, přidáme uzeninu (na kolečka nakrájená klobása, na kostičky šunka nebo debrecínka, prostě co máme) a po asi 10-15 minutách (musíme občas zamíchat, aby se nepřipálila) povolíme mírně mlékem, podle hustoty, necháme ještě jednou projít varem, dochutíme solí a ml. pepřem a vypneme. Nakonec dáme tak půlku zakysané smetany (může i celá) jen zamícháme a už nevaříme, aby se nesrazila. Kdo chce kyselejší, může zamíchat pár kapek octa – dřív se dělala jen s octem, ne se smetanou. Na talíři ještě dozdobíme nakrájeným vařeným vejcem (stačí 1/2 na porci) a podáváme s čerstvým chlebem.


Autor:Bronik - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz
Datum:4.12.2008
Shlédnutí:1760x
Body:10.00
Kategorie:1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty

Další fota v této kategorii
-
hodnoceni

Císt názory a hodnotit fotografi mohou jen zaregistrovaní a prihlásení uzivatelé.