Křehké těsto: 250 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g másla, špetka soli, 1 vejce, lžíce jemné strouhanky pod hrušky. Náplň: hrušky, skořice, 1 kelímek kysané smetany, 2 vejce, 1 PL moučkový cukr. Do mouky přidáme cukr, špetku soli a promícháme v míse. Přidáme nakrájené změklé máslo nebo jiný tuk na pečení, 1 celé vejce a prohněteme. Na vále těsto dobře propracujeme a necháme ho v chladu odpočinout. Křehké těsto si můžeme připravit předem a klidně do zásoby. Pobyt v chladničce mu jedině prospěje. Kulatou koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Těsto vtlačíme do formy a vymáčkneme vyšší okraje. Těsto propícháme vidličkou a zlehka vysypeme jemnou strouhankou. V tuto chvíli můžeme rozpálit troubu na 180 °C. Hrušky přepůlíme, oloupeme, vyřízneme jaderník a vyplníme jimi celé dno koláčové formy. Máme-li ořechovou nádivku, můžeme jí vyplnit místa po jaderníku (nádivka být nemusí, nebo postačí jenom ořechy). Kysanou smetanu prošleháme s vejci a moučkovým cukrem a zalijeme touto směsí hruškový koláč. Vložíme do trouby na spodní rošt a pečeme při 180 °C (asi 50min) tak dlouho, až povrch koláče udělá zlaté puchýřky.
Autor: | terana - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz | ||
Datum: | 11.9.2008 | ||
Shlédnutí: | 3446x | ||
Body: | 10.00 | ||
Kategorie: | 1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty | ||
Fotoaparát: | PENTAX Optio 33L | Expozice: | 1/60 |
Datum porízení: | 2003:03:25 13:04:21 | Clona: | f/4.8 |
Ohnisková vzdálenost: | 58/10 | ISO: |