č.747Ciabatta s kváskem biga

recept: kvásek biga připravíme den dopředu ze 150 gramů hl.mouky + 1polévková lžíce navíc, 1/8 čaj.lžičky droždí a 1/2 šálku(cca110gramů vlažné vody). 5 minut mícháme dohladka, zakryjeme folií potřenou olejem a necháme 6 hodin v pokojové teplotě. Potom promícháme, znovu zakryjeme folií a dáme na noc do cca 16-19 stupňů. Ráno vezmeme do tepla asi hodinu dopředu a pak uděláme těsto takto. Do pekárny dáme cca 280 gramů hladké mouky+1/2 čaj.lžičky doždí, 1 šálek vody(cca 236 gramů) a celou bigu, zapneme program kynuté těsto, a až se těsto chvíli míchá přidáme 1,5 lžičky soli. Těsto je zkraje hodně řídké, až po chvíli se začne pěkně táhnout. Pokud se neodlupuje od stěn, můžete přidat cca 1 lžíci mouky, ale nespěchejte s tím. Necháme projet celý program, těsto krásně nakyne. Pak dáme na hodně pomoučený vál- spíš vyklopíme do vyšší vrstvy mouky. Pokud chceme dělat 2 ciabatty, rozkrojíme napůl ,vytvarujeme rukama obdélníky, které prsty podůlkujeme, potom dáme podůlkovanou stranou dolů na plech s pečícím papírem, strany obdélníku k sobě jakoby jemně srazíme- potom je taková vrásčitá struktura. zakryjeme folií potřenou olejem a necháme 1/2 hodiny dokynout. troubu vyhřejeme na 250 stupňů, rendlík s vodou dolů, a pečeme prudce 5 minut, potom ztlumíme na 220 a dopečeme cca 15 minut. Můžeme také udělat menší obdélníčky, a budeme mít více malých ciabatt- musíme ale přidat cca 1 lžíci mouky navíc do těsta

1...34567891011...19...27...35

Autor:tapka - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz
Datum:20.1.2008
Shlédnutí:1317x
Body:10.00
Kategorie:1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty
Fotoaparát:DMC-LS3 Expozice:10/300
Datum porízení:2008:01:20 14:35:29 Clona:f/3.2
Ohnisková vzdálenost:75/10 ISO:100

Další fota v této kategorii
-
hodnoceni

Císt názory a hodnotit fotografi mohou jen zaregistrovaní a prihlásení uzivatelé.