Kvásková vánočka (na fotce sypaná makem):
20 g žitného kvásku + 90 g vody + 90 g špaldové celozrnné hladké mouky

Vánočka s prefermentem (sypaná mandlemi):
1/4 čl instantního droždí (= 2 g čerstvého) + 100 g vody + 100 g špaldové celozrnné hladké mouky

Dále:
Lněný šlem (= ekvivalent 1 vejce)
100 g rýžového sirupu
60 g másla (i rostlinného, nebo část oleje)
100 g špaldové celozrnné hladké mouky
150 g směs hladké a polohrubé mouky
1/2 čl strouhané citronové kůry
1/4 čl soli
trochu rozinek nebo nakrájených sušených meruněk a sekaných mandlí

- kvásek / preferment necháme 8 - 12 hodin vykvasit
- místo rýžového sirupu lze použít jiné tekuté sladidlo (agave, javorový sirup, kukuřičný nebo pšeničný sirup, slad)
- lněný šlem: tady jsem měla zbytek asi 16 g mletého zlatého lněného semínka + 70 g horké vody, promíchat, nechat odstát min. 30 minut. Do každé vánočky asi po 40 g šlemu

- vánočka kvásková kynula 2 - 3 hodiny v míse (teď přesněji 1 hodinu na lince + 4 hodiny v lednici) + 4 1/2 hodiny upletená
- vánočka s prefermentem kynula 2 - 3 hodiny v míse (teď přesněji 1 hodinu na lince + 4 hodiny v lednici) + 3 1/2 hodiny upletená.

- Péct asi 30 minut na 180°C


Autor:kolobezka1. - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz
Datum:25.12.2013
Shlédnutí:719x
Body:10.00
Kategorie:1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty
Fotoaparát:NX100 Expozice:1/125
Datum porízení:2013:12:24 15:54:34 Clona:f/8.0
Ohnisková vzdálenost:35/1 ISO:400

Další fota v této kategorii
-
hodnoceni

Císt názory a hodnotit fotografi mohou jen zaregistrovaní a prihlásení uzivatelé.