kváskový mazanec 02

recept
150g žitného kvásku
500g polohrubé mouky
60ml vlažné vody
100 - 150g celozrnné pšeničné mouky
200ml vlažného mléka
120g cukru krupice
špetka soli
3 žloutky
1 lžíce vanilkového cukru
kůra z jednoho citronu
50g rozinek namočených předem do rumu
50g mandlí
120g rozpuštěného másla
1 vejce na potření mazanců

Postup:
Kvásek smícháme se 150g polohrubé mouky a vodou, dáme na teplé místo a necháme asi hodinu a půl kynout.
Přidáme všechny ostatní ingredience (rozinky včetně rumu) a důkladně zpracujeme vařečkou, vznikne tužší, ne moc lepivé těsto.
Dáme ho opět kynout do tepla asi tak na dvě hodiny.
Vykynuté těsto dáme na pomoučněnou pracovní plochu, rukama prohněteme a rozdělíme na poloviny.
Z každé vytvoříme pěkný bochánek, ne moc placatý, a necháme ještě půl hodiny kynout na plechu vyloženém pečícím papírem.
Troubu rozpálíme na 200°C.
Vykynuté mazance nařízneme ostrým nožem do kříže, povrch pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
Pečeme 10 minut, potom snížíme teplotu na 160°C a pečeme ještě 20-25 minut.
Pokud mazanec hnědne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem.

12345...25...45...66

Autor:PavelX - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz
Datum:8.10.2013
Shlédnutí:799x
Body:10.00
Kategorie:1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty

Další fota v této kategorii
-
hodnoceni

Císt názory a hodnotit fotografi mohou jen zaregistrovaní a prihlásení uzivatelé.