Pasta z Chilli papriček (domácí Harissa)

Tak, jak ji dělá manželova maminka:

asi 40 chilli papriček - nakrájet i se semínky uvnitř
1 červená sladká paprika (nemusí být, ale dodá objem a i s ní je pasta dostatečně ostrá, lze dát i 2 pro méně ostré) - odstranit semínka a nakrájet
2 lžičky koriandru + 2 lžičky celého kmínu (normálního) - každé zvlášť opražit na sucho a po vychladnutí pomlít na prášek. Přesné množství pak zkuste spíš odhadnout podle toho, jak bude pasta po rozmixování vypadat.
5 stroužků česneku - prolisovat (množství upravit dle vaší chuti)
sůl podle chuti
olivový olej

"Rozpálím olivový olej a chilli i papriku trochu osmáhnu dokud jdou bublinky (to vyprchává voda), potom přidám propasírovaný česnek, koření a sůl dle chuti, promíchám a umixuji do hladka. Je-li pasta moc suchá, přidám ještě trochu olivového oleje, aby dostala takovou majonézovou hustotu. Dám do skleniček a steriluji k bodu varu asi 20 minut."

Poznámky:
- lze použít i sušené papričky a předem je nechat 30 minut nabobtnat v teplé vodě
- k rozemletí lze použít i hmoždíř nebo suribashku, ale mixérek (klidně ponorný) je přeci jen jednodušší ;)
- mamka dává pastu do miniskleniček od minimarmeládek, minimedíků, pečeného čaje apod.
- v lednici nám vydrží několik týdnů i po otevření. Mimo lednici jsme ji zatím nezkoušeli skladovat.


Autor:kolobezka1. - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz
Datum:23.8.2013
Shlédnutí:3885x
Body:10.00
Kategorie:1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty

Další fota v této kategorii
-
hodnoceni

Císt názory a hodnotit fotografi mohou jen zaregistrovaní a prihlásení uzivatelé.