Milé čtenářky, milé Dámy,
nadešel čas, abychom vás informovali o plánovaném uzavření diskusního fóra na diskuse.dama.cz včetně všech jeho podstránek a uživatelských účtů. Pokud nechcete přijít o obsah, který jste zde uveřejnily, prosíme, abyste si jej stáhly. Děkujeme za vaši přízeň a doufáme, že nám ji i nadále zachováte na webu dama.cz, kde budete moci po uzavření fóra diskutovat pod články bez nutnosti přihlašování do účtu.

Děkujeme za pochopení,
vaše redakce.

Lošák jelení.

Lošák jelení je také jedna z houbaři opomíjených hub, ačkoli je jedlá a v některých zemích dokonce vyhledávaná a ceněná. Zejména v Japonsku. Lošák jelení někteří houbaři nemají rádi pro jeho tuhost. Vše záleží ale na úpravě. Sušené lošáky jelení milují Japonci, kteří je nazývají kawa-také nebo taky koh-také (kožená houba) a přidávají je do svých pokrmů. Můžete si lošák zkusit připravit i po česku – zde je recept: 10 deka slaniny a dvě cibule pokrájejte na kostičky, osmahněte na pánvi, přidejte asi půl kila pokrájených lošáků, bobkový list, špetku tymiánu, pepř, sůl a poduste doměkka. Potom houby vyndejte, šťávu zahustěte rozdroleným starým chlebem, který si předem rozmícháte v trošce piva, osolte, dochuťte a ještě krátce povařte. Houby pak rozložte na talíře a přelejte omáčkou. K tomu třeba brambory. Uvidíte, že i z tužšího lošáku jeleního lze připravit výborný pokrm. Jen je škoda, že v posled-ních desetiletích této houby výrazně ubylo. Popis: Klobouky jsou 8-20 cm široké, hnědé, křehce dužnaté, později kožovité, na středu prohloubené nebo vmáčklé, po celém povrchu odstálými, hnědočernými šupinami pokryté, naspodu s dlouhými, šedohnědými ostny, sbíhajícími na světle hnědý, krátký a tuhý třen. Výtrusy jsou žlutohnědé. Lošák jelení roste nehojně od srpna do listopadu na zemi v jehličnatých nebo smíšených lesích, hlavně však v lesích smrkových, často ve skupinách. Je jedlý, ale trochu tužší. Lošák jelení je velmi podobný taktéž jedlému lošáku šupinatému (Sarcodon squamosus), který však má přilehlé šupiny na povrchu klobouku a roste hlavně pod borovicemi.


Autor:f.mamina - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz
Datum:12.5.2013
Shlédnutí:1009x
Body:10.00
Kategorie:1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty

Další fota v této kategorii
-
hodnoceni

Císt názory a hodnotit fotografi mohou jen zaregistrovaní a prihlásení uzivatelé.