Obr knedlík

2 - 4 porce (celkem 250 g mouky)

1. stupeň kvásku
10 g žitného kvásku + 25 g vody + 25 g celozrnné špaldové mouky
= vykvasit 5 - 6 hodin

2. stupeň kvásku
60 g vykvašeného kvásku z 1. stupně + 90 g vody + 30 g celozrnné špaldové mouky + 80 g bílé hrubé mouky
= smíchat 5 minut přímo v pekárně a nechat kvasit 5 - 6 hodin

Těsto
260 g vykvašeného kvásku + 10 g oleje + 25 g vody + 110 g hrubé mouky + 1 lžička cukru + 1/2 lžička soli
= v pekárně program Základní, během druhého hnětení přidat asi 20 g celozrnného chleba na kostky. Když pekárna začne pípat, tak ji vypnout (asi 7 minut druhého hnětení). Pak kynutí asi 1 hodinu. Udělat knedlík a kynout v teple (trouba na 30°C) přikryté pomaštěnou fólií asi 45 minut. Vařit ve vodě 8 + 7 minut.

Poznámky
- uvednými 25 g vody jsem nejdříve "vypláchla" téměř prázdnou sklenici od rajčatového protlaku
- 1 lžíci hrubé mouky při zadělání těsta jsem nahradila sójovou moukou a tu rozšehala s uvedenými 25 g vody. Ale není nutná
- hrubá mouka byla Babiččina volba, špalda Probio doma mletá
- chleba jsem vzala zbytkové celozrnné patky z mrazáku a opekla narychlo v toastovači
- závěrečné kynutí knedlíku v teple silně doporučuji (u chleba není tak důležité)
- lépe než nití se mi krájel pomaštěným nožem
- čistě kváskový, ale opravdu lehký a pórovitý (neumím moc fotit, aby to vyniklo)


Autor:kolobezka1. - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz
Datum:6.2.2013
Shlédnutí:1077x
Body:10.00
Kategorie:1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty

Další fota v této kategorii
-
hodnoceni

Císt názory a hodnotit fotografi mohou jen zaregistrovaní a prihlásení uzivatelé.