pšenično-žitný celozrnný kváskový chléb 09

Zápara:
30g rozemleté lněné semínko, 40g ovesné vločky, 30g slunečnicové semínko
3g sůl, 112g voda
lehce povařit, nechat bobtnat 16 hodin při pokojové teplotě

Těsto:
240g žitný kvásek, 168g voda, zápara, 12g olivový olej
8g třtinový cukr, 4g sůl, 6g drcený kmín
280g pšenice

Postup:
15 minut hnětení, 30 minut autolýza
přeložení, 30 minut odpočinek, tvarování bochníku
120 minut kynutí v ošatce
60 minut pečení v remosce, od studeného startu
(20 minut odkryté, 40 minut zakryté alobalem)

Mouka:
doma mletá celozrnná, v mlýnku KoMo Fidibus 21

Poznámka:
zápara = část obilovin a olejnin, (mouka, semínka) se předem spaří vodou a nechá pár hodin bobtnat
spaření pozitivně ovlivňuje senzorické vlastnosti, které jsou výraznější, než u suchých směsí
sůl zpomalí enzymatickou aktivitu


Autor:PavelX - zobrazit galerii uživatele - poslat vzkaz
Datum:29.1.2013
Shlédnutí:1250x
Body:10.00
Kategorie:1Do diskusí -> Vaření -> Vaření a recepty

Další fota v této kategorii
-
hodnoceni

Císt názory a hodnotit fotografi mohou jen zaregistrovaní a prihlásení uzivatelé.